- Vad är en färganalys?
- Vad händer utseendemässigt vid en färganalys?
- Vad Du bör tänka på innan en färganalys?
- De fyra årstiderna
- Vågar Du låta bli att göra en färganalys?
- Vem skulle kunna ha nytta av en färganalys?


Vad är en färganalys?
 • Färganalysen är till för såväl man som kvinna för att få fram de färgnyanser som bäst lyfter fram våra egna färger i såväl hudton, ögon som den naturliga hårfärgen.

 • Färganalysen ger Dig vetskapen om Dina rätta färgnyanser så att valet av kläder, make-up, accessoarer, glasögon samt val av hårfärg blir det rätta.

Vad händer utseendemässigt vid en färganalys?
 • I rätt färger skall ansiktet få lyster. Du skall se pigg och fräsch ut. I fel färger ser vi trötta, grå och glåmiga ut, det gör också att vi kan uppfattas som tillintetsägande och äldre. Sminkar vi oss i fel underton så ser det dessutom smutsigt ut och ibland på gränsen till vulgärt.

 • Vår egen hårfärg gör sig oftast väldigt bra till våra egna färger men de flesta av oss vill ju ändå förstärka lystern och variera sig och DÄRFÖR är det otroligt viktigt att vi gör detta åt rätt håll. Har Du t.ex. en varm underton så kan Du tona håret med guldblonda/guldbruna slingor.


Vad Du bör tänka på innan en färganalys?
 • Färganalysen går bra att komma på ensam men jag brukar rekommendera mina kunder att göra den tillsammans med någon annan. Det ger nämligen lite extra att först få se vad som händer med en själv i rätt respektive fel färger. Att därefter betrakta någon annan som får en färganalys gör oftast att poletten gällande färgnyanser verkligen trillar ner. Då kommer Du att få störst behållning och har Du inte någon att gå med så kanske Du kan följa med som åskådare vid annat tillfälle. Vi tar givetvis en kopp kaffe/the och smörgås mellan analyserna och kommer Du själv så serveras givetvis detsamma.

 • Är Du i färd med att boka tid för en färganalys så skulle jag vilja be Dig att avvakta med all eventuell förändring av Din hårfärg tills Du gjort Din färganalys. Då får Du riktlinjerna. D.v.s. om Du kan gå mot rödtonat, guldblonda/bruna slingor, kastanj och liknande eller om Du bör hålla Dig till askblont/brunt, ljusa och vita slingor, o.s.v. Är Det så att Du redan gjort slingor för ett tag sedan så talar jag om ifall de är rätt underton eller ej på håret. Jag brukar även säga att ta gärna med det Du brukar ha i form av smink i handväskan så kollar vi att Du inte råkar ha fel underton på dessa.

 • Gör helst Din färganalys när Du inte är för solbränd, för då för Du störst behållning av den. Om Du nu skulle råka vara solbränd när Du gör Din färganalys så framgår det ändå vilken grupp Du tillhör. Många känner att de på sommaren har en större acceptans till även felaktiga färgnyanser och konstigt vore väl annars för de flesta känner sig oftast fräscha och utvilade när de fått lite färg och vila under sommaren. Din solbränna ser dock alltid vackrast ut i Dina egna färgnyanser.


De fyra årstiderna
 • Jag arbetar med fyra olika vägledningskartor som delas in i fyra årstider. Vinter, sommar, höst och vår. Färger har vi tusentals av men vi kan ju knappast bära med oss några kataloger och därför utgör dessa vägledningskartor ett mycket gott urval ur varje grupp.

 • Det som skiljer dessa fyra årstider är undertonen, antingen är den blå & kall eller så är den gul & varm. Vi föds med en underton och har den sedan hela livet.


Vågar Du låta bli att göra en färganalys?
 • Många säger att de inte vågar göra en analys eftersom de är rädda för att bli tvungna att byta ut hela sin garderob. På detta svarar jag att det är verkligen få som har möjlighet till detta med en gång. Det får ta sin tid att bygga upp. Till en början kan man ju börja tänka på de plagg man har närmast ansiktet. Alla går mer eller mindre omkring i t.ex. svart och egentligen är det bara vintern som passar i svart. Eftersom ändå många vill bära svart någon gång så skulle man kunna säga som så, att ingen behöver vara slav under kartan. Så alla tar till sig det som de vill, men om vi verkligen vill klä oss så att vi framhäver det bästa hos oss själva så är kartan grunden till det som är bäst för oss.

 • Harmonierar de färger Du har med varandra. Många känner väl igen sig i att man inte har något att ta på sig trots att garderoben väller utav kläder och egentligen behövs det inte så många plagg för med enkla knep kan Du lätt variera Din garderob om såväl färg- som stil harmonierar.


Vem skulle kunna ha nytta av en färganalys?
 • Alla, såväl män som kvinnor, unga som gamla. Som sagt en färganalys är en mycket god investering då vi alla gör regelbundna inköp av såväl kläder, smink, glasögon m.m. och lämplig att göra innan allt det nya lockar oss ute i butikerna.

 • Personer som exponeras mycket i sitt arbete, exempelvis säljare och andra personer med serviceinriktade arbeten, modeller, artister, politiker, tv/media anställda m. fl.

  Vi vet ju alla att första intrycket sällan ges en andra chans och just därför vill man ju vara till sin fördel. Mycket kan inverka och förutom det självklara, ens ”know-how” beror det lika mycket eller till en påverkbar del även på paketet runt om, såsom ens allmäntillstånd, personkemi men även ens utstrålning. Utstrålning har vi alla, men till mångt och mycket döljer vi den beroende på vårt färgval av kläder som i sin tur påverkar utstrålningen. För att förstå behovet kan man göra en jämförelse med den dolda marknadsföringen som idag är större än vi anar. Helhetsintrycket påverkas inte enbart av det som är direkt synbart för ögat utan av t ex bakgrundsmusik, ljussättning, dofter, bemötande osv.

 • Fortfarande är det få män som gör en färganalys men det är minst lika användbart för män som för kvinnor, den enda skillnaden är att jag även hjälper kvinnorna i sitt färgval av kosmetika.

 • När Du söker jobb eller skall träffa en viktig kund för att ro hem en viktig affär så hänger mycket på Ditt yttre.

 • Blinda. Den som är blind kan bli hjälpt av oss. Med hjälp av den tydliga vägledningskartan som följer med efter en färganalys är det sedan enkelt för den blinde att få hjälp i diverse olika butiker med sina inköp av t.ex. kläder, smycken, accessoarer, glasögon m.m.

 • Du som snart ska gifta dig - gör i god tid gärna en färganalys inför valet av klänning, hår och make-up.

 • Du som spelar teater eller av någon anledning ofta står på scen och skall ge uttryck för olika roller kan få ovärderliga tips om hur Du skall göra för att se äldre, tröttare och glåmigare ut eller det som vi oftast får hjälp med nämligen att se fräschare och piggare ut.

 • Du som av olika anledningar använder peruk. Är det rätt nyans på peruken till Din hudton?

 • Du som står i begrepp att köpa glasögon. Det är ett köp som Du får leva med länge och det är också det smycket som mest påverkar Ditt ansikte. Se till att Du känner till Din underton innan Du väljer glasögon som Du får dras med under en ganska lång period innan det är dags för byte.

 • En färganalys är dessutom en bra och ekonomisk present till våra ungdomar då säkerligen de flesta lägger en stor del av sina pengar på klädkontot och kan man då ge dem mer kunskap om färger i ett tidigt skede så undviker de flesta onödiga impulsköp i framtiden. I unga år är det så mycket man både behöver och vill att pengarna skall räcka till, så därför är detta en mycket god investering för den framtida ekonomin.